MANİSA Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, Manisa-İzmir güzergahındaki Sabuncubeli mevkiinde bulunan Kuva-yı Milliye ve Cumhuriyet Anıtı’nın 16 bin TL’lik elektrik borcunu ödedi. Ayrıca anıtın aydınlatmasıyla ilgili proje hazırlanarak, yepyeni ve modern bir görünüme kavuşturulacağı belirtildi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, Sabuncubeli mevkiindeki Kuva-yı Milliye ve Cumhuriyet Anıtı’nın İl Özel İdaresi’nin kapatılmasıyla birlikte kesilen elektriklerinin borcunu ödeyerek, anıtın aydınlatmalarının yeniden çalışmasını sağladı. Manisa’nın büyükşehir olmasıyla birlikte anıtın da, kapanan İl Özel İdare’den Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğini hatırlatan Manisa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Yılmaz Gençoğlu, “Manisa’mızın İzmir tarafından girişinde bulunan Kuva-yı Milliye Anıtı’nın aydınlatılması konusunda son günlerde basında çıkan çeşitli söylemlerle buranın karanlıkta kaldığı iddiaları üzerine açıklama yapma gereği duyduk. Söz konusu anıtla ilgili aydınlatma çalışmalarımız 1 ay öncesine dayanmaktadır. Bu anıtın bulunduğu bölgedeki daha önce Özel İdare tarafından yapılmış olan elektrik aboneliğinin yaklaşık 6 aydır borcu birikmişti. Bu borçları biz 13 Kasım itibariyle Büyükşehir Belediyemizin borcu olmamasına rağmen ödedik. Ayrıca Büyükşehir Belediyemiz adına yeni abonelik açtırdık” dedi.

Yeni bir aydınlatma projesi hazırlandı

Anıtın gerçek değerini vurgulayacak şekilde gerek o güzergahı kullanan vatandaşlar, gerekse Manisalı vatandaşlar için görselini daha ön plana çıkaracak şekilde bir projelendirme çalışması yapıldığını da belirten Gençoğlu, “Bu çalışmalardan çeşitli alternatifler ürettik ve bu alternatiflerden bir tanesini seçtik. Burada bu alternatiflerden seçtiğimiz projenin deneme ışıklandırmalarını gerçekleştirdik. Bir demo gerçekleştirdik. Bu demoda kullanacağımız aydınlatma armatürlerinin, anıtın hangi bölgesine ne şekilde ışık vuracağı, ayrıca hangi açıyla vuracağı, kullanacağımız projektörlerin kaç vat olacağı, içindeki lenslerin hangi açıyla anıta vuracağı ve hangi renkle hangi bölgeye vuracağının denemelerini yaptık. Bunun sonrasında sipariş verdik. Sipariş ettiğimiz malzemeler, iki gün önce Manisa’mıza intikal etti. İşçilik çalışmaları Fen İşleri atölyemiz tarafından başladı. Şuanda devam ediyor. Allah nasip ederse 1 hafta içinde anıtımız Manisa’mıza yakışır bir şekilde aydınlatılacaktır” dedi.

Sıradan bir aydınlatma yapılmasını istemedik

Kuva-yı Milliye Anıtı’nı sıradan bir şekilde ışıklandırmak istemediklerini belirten Gençoğlu, “Manisa’mızın sembolü olan anıtımızın şehrin önemini arz edecek şekilde, şehre güzellik katacak şekilde ciddi bir proje çalışması yaparak aydınlatma yoluna gittik. Ama gerek halkımız, gerek basın, gerekse bazı belediye başkanlarımız anıtın aydınlatmasının ihmal edildiği şeklinde bir kaygıya kapılmışlar. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak her konuyu teknik açıdan değerlendirip, projelendiriyoruz. Ondan sonra uygulamasına geçiyoruz. Yani oraya sıradan bir ışıklandırma yaparak, sıradan bir projektör koyarak çalışma yapmak istemedik. Anıtı bir görsel şov haline dönüştürmek istedik. İnşallah çalışmalarımız 1 hafta içinde bittiğinde halkımız da orada nasıl bir çalışma yapıldığını görmüş olacak” dedi.

Bursa'da sahte imzayla sendika üyeliğine suç duyurusu Bursa'da sahte imzayla sendika üyeliğine suç duyurusu

Çevre aydınlatması da yapılacak

Aydınlatmanın yalnızca anıtla kalmayacağını da sözlerine ekleyen Gençoğlu, “Anıtın bulunduğu bölgeyi de, parkı da, çevre düzenlemesini de lokal aydınlatma yaparak etrafın da aydınlatmasını gerçekleştireceğiz. Bu altyapı çalışmaları yapılırken, peyzajın da aydınlatılması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Yani bir takım sıkıntılar vardı. Borcu vardı, borcunu ödedik. Abonelik işlemini aldık. Buraya bir şey yapmayacak olsak bu borçları ödemezdik. Bu konuda bilgi alınıp, görüş sorularak beyanlarda bulunulsaydı, daha doğru olurdu kanaatindeyiz. Ama iş bittiğinde halkımızın çalışmamızı beğeneceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Anıtın Elektrik Borcu ve Ödendiğine Dair Belgeler (1)_1024x707 Anıtın Elektrik Borcu ve Ödendiğine Dair Belgeler (2)_512x768 Anıtın Elektrik Borcu ve Ödendiğine Dair Belgeler (3)_1024x683

Editör: TE Bilisim