Nevşehir'de Mehmet Akif Ersoy ve Bekdik mahallelerine çıkartma Nevşehir'de Mehmet Akif Ersoy ve Bekdik mahallelerine çıkartma
Kaynak, metal ile ilgili alanlarda en çok yapılan uygulamalardan birisidir. Çok farklı sektörlerde ve çok farklı alanlarda kaynak gereksinimi ortaya çıktığından dolayı kaynakçılık yapacak kişinin görev alacağı yerlerin risk seviyeleri oldukça çeşitlidir. Bu yüzden de kaynakçı belgesi alınması şarttır. Kaynakçı belgesi, kaynaklı imalatın kalitesini güvence altına almayı sağlayan önemli bir belgedir. Bu belge sayesinde kaynakçıların yetkinlik düzeyleri kontrol altında tutulur. Bu yüzden de kaynaklı imalat içerek faaliyetlerin neredeyse tamamında sertifikalı kaynakçıların çalıştırılması zorunludur. Zorunluluk elbette farklı etkenlere dayanabilir. Müşteri talepleri, yasal zorunluluklar vs. olabilir. Buna bağlı olarak da kaynakçının söz konusu belgelerin birisine ya da birkaçına sahip olması gerekir. Peki Kaynakçı belgesi nereden alınır? Bunun için yetkilendirilmiş kurumlar vardır. Bu kurumlara müracaat edilmeli, gerekli eğitim dersleri alınmalı ve sonrasında sınavlara girilerek başarılı olunmalıdır. Kurumlarda verilen eğitimler ve eğitimler sonrası verilecek olan belgeler 5 yöntemle belirlenir. Bunlar şu şekildedir:
  • Gazaltı MIG/MAG Kaynağı,
  • Elektrik Ark Kaynağı,
  • Oksi- Asetilen Kaynağı,
  • TIG (Argon) Kaynağı,
  • Polietilen Kaynağı.
Tercih edilen eğitimlerin alınması ve yapılan sınavların sonuçlanmasıyla birlikte EN 287-1 ya da EN 13067 standartları doğrultusunda akredite belgeler sahiplerine verilmektedir. Kaynakçı Belgesi ile Kazandırılan Yeterlilikler Kaynakçı belgesi, Avrupa Birliği standartlarında yer alan TS EN 287-1 maddeleri doğrultusunda yapılan yeterlilik testleri sonucunda alınabilir. Bu belgeleri almak isteyen kişilerin ustalıklarını kanıtlayabilmeleri için sözlü ve yazılı sınavlar uygulanır. Kaynakçı eğitimlerinde saatler, kaynak çeşidine göre belirlenir. Bu eğitim sürelerinde adaylara şu yeterlilikler kazandırılır:
  • Etkili ve sağlıklı iletişim kurma ve sürdürebilme,
  • Öğrenme ihtiyaçları doğrultusunda bilgi ve veri toplama,
  • Uygulanabilir iş (girişimci) fikirleri üretme,
  • İş (girişimci) fikri geliştirme ve planlama,
  • İşletme kurma ve geliştirmeyle alakalı faaliyetler yürütme,
  • İşçi sağlığı mevzuatına uyma ve iş güvenliği önlemleri alma,
  • Çevreye karşı duyarlı olma ve çevreyi koruma,
  • Kendini geliştirme, karşılaştığı problemlere çözüm önerisi geliştirme.
Kaynakçı belgesi alacak kişiler hangi kaynak türünü seçtiklerine göre modüllere tabi olurlar. Modüllerin içerikleri birbirinden farklıdır. Öğrenme süreleri her modül için toplam 40 saat olup bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki teorik ve uygulamaları bütün içerikleri kaplamaktadır. Kursiyer öğrencilere önceden kazandıkları yeterlilikleri yeniden kazanma zorunluluğu şart konmaz. Modül ve yeterlilik programdaki uygulama sırasına göre öne alınabilir. Modüller ve yeterliliklerin uygulama sırası zümre kararıyla belirlenir. Bütün bu eğitimlerde kaynakçı belgesi alacak adayların pek çok kazanım elde etmeleri amaçlanır. Kaynakçı Belgesi Eğitimlerinin Amaçları Kaynakçılık belgesine yönelik programlar sonunda mesleğe yönelik yer altı kişisel koruyucu malzemeler kullanılabilmektedir. Kaynak makinalarının temizlik ve bakımlarının usulüne uygun şekilde yapılabilmesi amaçlanmaktadır. Kursiyerlere bütün detaylar aktarılarak makinalar hakkında bütün detaylara sahip olmaları sağlanmaktadır. Kaynak yöntemlerini iş güvenliği kurallarına uygun şekilde tatbik edebilmeleri amaçlanır. Yine kaynak işlerine uygun elektrot ve kaynak teli seçimini yapabilmeleri ve tatbik edebilmeleri sağlanır. Vinç, ceraskal, vegaist gibi kaldırma ekipmanlarını kullanabilir hale gelmeleri, el aletlerini kullanabilmeleri ve mesleğin gereklerini yerine getirebilmeleri amaçlanır. Bütün bu detaylar ve kaynakçı belgesi sahibi olmak için Mesleki Bilgilendirme Sistemi adlı sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Konu hakkında bütün detayları öğrenebilir, kayıt olarak belge sahibi olabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim