MANİSA'da, Gezi olaylarının yıldönümü nedeniyle düzenlenen eylemde iki grup arasında pankart tartışması yaşandı. Gerginlik, gruplardan birinin meydana ayrılmasıyla daha fazla büyümeden sona erdi. Eylemleri, meydana gelerek izleyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Gezi, birleşleşmek demek, ayrışmak değil" dedi. 

Gezi olaylarında yaşamını yitiren 9 kişi, Manisa'da Manolya Meydanı'nda düzenlenen eylemle anıldı. Meydana ilk olarak, İşçi Partisi, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Manisa Şubesi ile Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerindren oluşan yaklaşık 50 kişilik genç bir grup geldi. Grup, Gezi olaylarında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını bulunduğu büyük pankartın arkasında, 'Gezi şehitleri ölümsüzdür', 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganları attı. Bu sırada meydana çeşitli sivil toplum örgütleri ile sendikaların oluşturduğu Manisa Emek ve Demokrasi Platformu'ndan 30 kişilik başka bir grup meydana girdi. Bu grup da Gezi olaylarında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları olan büyük birn pankartı açıp, meydanın ayrı bir bölünde 'Yaşasın halkların kardeşliği', 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Birleşe birleşe kazanacağız', 'AKP'den hesabı devrimciler soracak' sloganları attı.

Daha sonra platform üyeleri, diğer gruptan pankartlarını indirmeleri istedi. Bu karşılık İşçi Partisi Manisa İl Başkanı Erdem Özdemir, "Pankartların hepsini indirelim. Birlikte slogan atalım" önerisinde bulundu. Özdemir'in bu şekilde karşılık vermesi üzerine iki grup arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Meydana ilk gelen grup, daha sonra pankartlarını indirmeden Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Diğer grup ise 1 saat kadar daha meydanda bekleyip, slogan attıktan sonra dağıldı. 

ÇOK ÖNEMLİ SİYASİ SONUÇLAR DOĞURDU 

Manolya Meydanı'ndaki eylemleri yakından takip eden CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Gezi olaylarının Türkiye tarihinde önemli sonuçlar doğurduğunu altını çizip, "Bundan sonraki süreçte de doğurmaya devam edecek. Gezi direnişi olmasaydı Tayyip Erdoğan'ın anayasayı değiştirme noktasındaki kararlı iradesi bir anda mum gibi sönüp gitmezdi. Gezi direnişi olmasaydı, Türkiye başkanlık sistemi tartışmalarından bu kadar kolaylıkla kurtulamazdı. Gezi direnişi olmasaydı bütün dünya Recep Tayyip Erdoğan'ın aslında özgürlükleri savunan değil, özgürlük alanını daraltmaya çalışan bir diktatör olduğunu görmezdi. O günden beri uluslararası ve Türkiye kamuoyunda da Tayyip Erdoğan'ı zamanında sanki özgürlük alanını genişletmek isteyen biriymiş gibi destek veren, hem liberaller hem dünyanın kanaat önderleri ne olduğunu gördüler. Bundan sonra hiçbir şey geziden önceki gibi olmayacak. Gezide kaybettiğimiz 9 gencin ve devam ettiği süreçteki 4 gencimizin daha geçen sene bu saatlerde yaşadığını düşünmek insanı gerçekten üzüyor ve kahrediyor. Böyle bir olayı ne bizim tarihimiz ne insanlık tarihimiz asla affetmeyecek" dedi. 

Eylemlere ilgili açıklamada da bulunan CHP'li Özel şunları söyledi: "CHP olarak gezi olaylarında aşırıya kaçan şiddeti, kamu mallarına zarar vermeyi asla hiçbir zaman doğru bulmadık ve hiçbir zaman teşvik etmedik. Bugünde CHP olarak gezinin ve gezi şehitlerini hatırasına saygılı bir biçimde ve şiddete başvurmadan tepki gösterilmesini söyledik. Ancak gençlere ve gezi hatırası önünde eğilmek isteyenlere, yine özgürlük, demokrasi talebini yükseltmek isteyenlere karşı AKP tahammülsüz. İstanbul'da 25 bin polis ve 50 TOMA'yla eylemcilere saldırıldığını görmekten gerçekten sıkıntı verici. Türkiye'nin despot ve baskıcı iktidardan en kısa zamanda kurtulacağını ümit ediyoruz."

GEZİ BİRLEŞMEK DEMEK, AYRIŞMAK DEĞİL 

Manolya Meydanı'nda iki grup arasında yaşanan ayrışmayla ilgili olarak ise Milletvekili Özel, "CHP olarak toplantının çağrıcısı değiliz. Ancak gelip katkı sağlamayı, geziyi arıyorsa elbette burada olacağız. Gezi birleşmek demek, ayrışmak değil. Gezi ötekileştiren, diğerinin hakkını, hukukunu yok sayanlara karşı, 'Bunu yapma. Benim de hakkım var' demek. O nedenle gezinin yıldönümündeki bir ayrışmayı doğru bulmayız. CHP olarak geziyi anan herkesi birlikte kucaklıyoruz" diye konuştu. 
Editör: TE Bilisim