Demir eksikliği olan kilo veremez

Demir eksikliği pek çok hastalığın nedenlerinden biridir. Peki demir eksikliğinin kilo ile ilişkisi nasıl?

Büyüme çağındaki çocuklar, adet görmeye başlayan genç kızlarımız, birçok gebe ve emziren anne, hatta diyetine dikkat edenler bile demirden zengin beslenmezse anemi (kansızlık) oluşabilir. Her ay muntazam adet görenler 1 ml kanda, 5 mg kan demiri kaybeder. Bu yüzden kan demiri kaybedenler bir de kilo alma korkusuyla yeterli beslenmezse bazı şikayetleri başlar. Ek olarak ülkemizde sağlıksız bir alışkanlık olan yemekten hemen sonra çay içme alışkanlığı da demir emilimini önler.

Demir azalınca ne oluyor

Yorgunluk, sinirlilik, devamlı uyku hali, saç dökülmesi gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Demir eksikliği kilo alımına sebep oluyor ve hormonların olumsuz etkilenmesi sebebiyle kilo verme sürecini de olumsuz etkiliyor. Yani vücutta demir eksikliği varsa kilo verilemiyor.

D vitamini eksikliğine dikkat

D vitamini sadece bir vitamin değildir. Cildimizde bulunan bir hormonun ön maddesidir. Eksikliğinde hücrelerimiz normal çalışmaz. D vitamini vücudumuzda bulunan en doğal ve en güçlü antioksidandır. Bağışıklık sistemimizi güçlendiren en doğal maddedir. Eksikliğinde ise her türlü alerjik hastalık ve enfeksiyon hastalıkları meydana gelir. Organizma çeşitli gizli alerji ve hastalıklarla uzun süreli mücadele ettiği için yani vücutta düşük yoğunluklu bir savaş olduğu için kilo verilemez. Yanmaya maruz kalmayacak süre güneş banyosu yapmak, güneşten faydalanarak D vitamini almanın en sağlıklı yoludur.

Editör: TE Bilisim