CHP’li Başevirgen “Tüm Türkiye’yi Bir Kez Daha Soma Davasına Sahip Çıkmaya Davet Ediyoruz”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, 13 Nisan’da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan Soma Davası öncesinde tüm Türkiye’ye bir kez daha Soma Davasına sahip çıkma çağrısında bulundu. Başevirgen, “Türkiye’nin en büyük işçi cinayetlerinden biri olan Soma katliamında sorumluluğu bulunanlar ve  maden firmasının patronlarının cezasız kalmaması, katillerin yargılanması için 13 Nisan’da tüm Türkiye'yi Soma Davasına sahip çıkmaya davet ediyoruz."  Dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, "13 Mayıs 2014'te  Soma'daki  kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan madencilik kazası Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti. 6 yıldır verilen hukuk mücadelesine rağmen sorumluların halen hak ettikleri cezaları almamış olmaları ise üstünlerin hukukunun egemen olduğunun kanıtı oldu.” Dedi.

“Hukuk Skandalı Yaşandı”

Şubat ayında Yargıtay 12. Dairesi'nin daha önce verdiği olası kastla ölüme neden olma kararını bozarak,  sanıkların daha hafif ceza almaları için "bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma" suçundan cezalandırılmalarını istediğini hatırlatan Başevirgen "Mahkeme heyetinden 3 hakimin değiştirilerek kararın değişmesine neden olunması tam bir hukuk skandalı oldu. Ve sonuçta 301 kişinin katledildiği bir maden faciası sonrasında içeride hiç bir fail kalmadı.” ifadelerini kullandı.

Bursa'da Ana Kucaklarının sayısı 100'e çıkacak Bursa'da Ana Kucaklarının sayısı 100'e çıkacak

"Görünmez El Bir Kez Daha Ortaya Çıktı"

Soma davasının her aşamasında, yargıya müdahale edildiğini söyleyen Bekir Başevirgen, "Bu davada hakim değiştirilmesi ilk defa yaşanmadı. Davanın başından beri mahkeme heyetleri defalarca değiştirildi. Davanın seyri de bu şekilde sürekli değiştirilmiş oldu.  Yargıtay 12. Daire emsal teşkil eden bir karar ile "evet bu ülkede mahkemeler var" dedirtmişti ancak görünmez bir el yine ortaya çıkarak olaya müdahale etti. Önce mahkeme heyeti, sonra karar değişti. Mağdur ailelerin acıları da katlanarak büyümeye devam etti." Dedi.

"Mahkemeden Yeni Skandallar Değil Adil Yargılama Bekliyoruz”

Türkiye’de sayısız iş cinayeti davasının, sorumlulara herhangi bir ceza verilmeden ya adaletin tozlu raflarına kaldırıldığını ya da ağır aksak işletilen adalet sistemi yüzünden, yürütülen dava süreçlerinde unutturulmaya çalışıldığını ifade eden Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, "Bu dava Hendek Davası, Aladağ Davası, Çorlu Davası gibi Türkiye’nin davasıdır. 7. Yılına girmekte olan bir adalet mücadelesidir. Şubat ayında alınan skandal karar sonrasında bizler, adaleti aramaya devam edeceğiz demiştik. Yarın da o adaleti aramak için madenci ailelerimizle birlikte olacak ve davayı takip edeceğiz. Hukuk ne yazık ki zenginin servetini ve statüsünü işçiye ve halka karşı koruyor. Tedbir almak yerine kâr etmeyi seçen patronları koruyor. Mahkemeden yeni skandallara imza atacak kararlar değil, suçlu olanların hak ettikleri cezaların verileceği kararlara imza atmasını bekliyoruz.” Dedi.

“Zamana Yayılıp Unutulmasına İzin Vermeyeceğiz”

Adaletin, ölümcül çalıştıranın değil, çalışanın hukukunu koruması gerektiğini ifade eden Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Verilecek hiçbir ceza evladını, eşini, babasını kaybeden acılı ailelerin acısını hafifletmeyecek. 6 yıldır adalet arayan Soma’da mahkemeden vicdanları rahatlatacak bir kararın çıkması tek dileğimizdir. Soma davası sürecek olsa da, zamana yayılıp unutulmasına izin vermeyeceğiz. Bu davayı gündemde tutmaya ve sorumlulara hak ettikleri cezalar verilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.” Diye konuştu.

Editör: TE Bilisim