Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi! Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi!
Kısa bir süre önce Manisa SGK İl Müdürlüğü olarak bilinen Beyazfil binasının ihale ile satılmasının ardından binayı satın alan firma kiracılara gönderdiği tebligatla kira bedellerini 11 ila 15 kat arasında artırdığını belirtti. Önce 3 bin 500 lira kira ödeyen esnaftan şimdi kira bedeli olarak 42 bin lira istendi.
20 Ağustos’ta Ankara’da yapılan açık artırmaya katılan tek firma olan İstanbullu TEKSAN Brode Tekstil firması Manisa SGK binasını 30 milyon TL’ye satın aldı. Bina satışı öncesi çok sayıda STK, binanın satılmaması yönünde imza kampanyaları düzenlemiş ve binanın Manisa’nın sembollerinden biri olduğu vurgulanmıştı.
15 Kasım günü binayı satın alan firma tarafından SGK binasında kiracı olarak bulunan esnafa SGK ile yaptıkları kira sözleşmelerinin feshedildiği ve yeni kira bedellerinin belirtildiği tebligat gönderildi. Yeni kira bedellerini gören esnaf, 11 ila 15 kat artırılan bedel karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Beyazfil’de, Börekçi Abdurrahman’ı işleten Erol Adıyaman, babadan oğula bu işi burada yaptıklarını belirterek "50 yıldan fazladır. Babamızdan ağabeyimize ağabeyimizden de bize geçti bu işletme. Buradaki kiralarımızın rakamları alan kişilere çok düşük geldiği için yüzde bin gibi bir artırım yoluna gidip hem tahliye hem de bu parayı bizden talep ediyorlar. Bizim burada anlayamadığımız bu paraları kendileri ödeyebilirler mi? Onu çok merak ediyorum. Önce çıplak 3 bin 53 liraydı aidatıyla birlikte 3 bin 500 lira ödüyordum. Şuan kiram KDV’si ile birlikte 42 bin liraya çıktı. Benim gibi birçok esnaf bundan mağdur. Bir insan burada ne iş yapar ve bu paraları nasıl öder? Ben yasal hakkımı kullanmayı düşünüyorum. Cumartesi günü yeni alan firma tarafından bu rakamı ödemem gerektiği 5 ay süreyle, 5 ay sonra da bu rakamları ödedikten sonra çıkmam gerektiği tebliğ edildi” dedi.
Beyazfil’de yıllardır çiçekçilik yapan Vehbi Karaduman da, 46 senedir burada olduğunu belirterek şunları söyledi: "Kiraları artıralım yüzde elli yapalım ama bu yüzde 800 olmuş oldu. Hepimizin bankalara borcu var. Bin 500 liraydı kiram şimdi 13 bin lira istiyorlar. Bin 500 liralık kira 13 bin liraya çıkar mı? Dalga geçer gibi. Kapatın gidin diyorlar. Günahtır ayıptır. Buradaki bütün arkadaşlarımızın bankaya borcu var, alacağı var borcu var. İnsan der ki kardeşim ben 6 ay sonra bir sene sonra bu kağıdı gönderiyorum. Bir sene içinde çıkın. Bizde kendimize yer buluruz ama orada ama burada en azından önümüzü görürüz.”
569 lira kirası 5 bin liraya çıkarılan berber Adem Demirtepe de, “Bugün 10 yarın 5 tane traş yaparım. İşlerimiz belli olmaz. Kira bedelinin yarısını bile çıkaramam. Ben burada 8 yıllık kiracıyım. Önce 34 yıldan beridir burada kalfa olarak çalışıyordum sonra ustamdan işi devraldım kendim çalıştırmaya başladım” şeklinde konuştu.
Bir diğer esnaf ise binanın yapıldığı tarih olan 1964 yılından beridir dükkanın kiracısı olduğunu anlatarak şunları söyledi:
“O tarihlerde ben çok ufaktım. Önce dedem ardından babam sonra da bana intikal etti burası. 1984 yılından beri buranın işletmeciliğini yapıyorum. Ödediğimiz kiranın hemen hemen 12-13 katı şuanda bir kira bedeli istiyorlar bizden. Bu bizim için çok ağır. Yaşanması ve ödenmesi muktedir olan bir rakam değil. Burada sıkıntı yaşadığım gibi diğer arkadaşlarım da sıkıntı yaşıyor. Bunun sonucunda ne olacak kimse bilmiyorum. Şuan biz gerekli olan yasal haklarımızı kullanmayı düşünüyoruz ve kullanacağız. Bu olay bizi nereye kadar götürecek? Sonuç ne olacak bilemiyoruz. İnşallah hayırlısı olur. 500 lira kira öderken şimdi kiram 7 bin lira oldu. Bu kira dışarısı düşünüldüğünde az ve ucuz gelebilir fakat karşı tarafımızda belediye dükkanları var diğer arkadaşlarımızın dükkanları var ve buradaki arkadaşlarımız bu zamana kadar bu değerde kira ödeyerek geldi. Karşıdaki belediye dükkanları da eş değerde kira ödüyor. Büyük rakamla kiralar da var ama bu rakamları genellikle işletmeciliğini büyük firmaların yaptığı, firmaların sponsor olduğu dükkanlar. Bizim gibi ufak esnafın böyle bir kira ödemesi mümkün değil.”

Editör: TE Bilisim