Başkan Yalçın; “İmkanlarımızı çocuklarımıza seferber ediyoruz” Başkan Yalçın; “İmkanlarımızı çocuklarımıza seferber ediyoruz”
CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Üyesi Bekir Başevirgen, günlerdir açıklanması beklenen kuru üzüm fiyatının üreticide büyük bir hayal kırıklığı yarattığını söyleyerek "Açıklanan fiyat üzüm üreticisinin iflasıdır" dedi.
"Üreticinin Talebi Gözardı Edildi"
CHP'li Başevirgen, "Günlerce açıklanması ötelenen,
ülkemizin ve Manisa’ nın en önemli ihraç ürünlerinden olan
çekirdeksiz üzüm fiyatı nihayet açıklandı. Üreticiyi mağdur etmeyecek bir fiyat açıklanması yönündeki taleplerimiz yine göz ardı edildi." dedi.
"İktidar çiftçi üretemesin diye elinden geleni yapıyor"
Geçen sene 12,5 lira fiyat verilen 9 numara çekirdeksiz kuru üzüme bu sene sadece 50 kuruş farkla yüzde 4 zam verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Başevirgen "Bir yıl boyunca emek verip üzüm yetiştiren çiftçilerin girdi maliyetleri yüzde yüzü aşmışken çiftçiye layık görülen bu fiyat 'üretmeyin' demekten başka bir anlama gemiyor. İktidar, çiftçi üretemesin diye elinden geleni yapmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.
"Gübreye yüzde 150 zam, üzüme yüzde 4 zam"
Manisalı Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli' nin açıkladığı fiyatın üreticileri mağdur ettiğini söyleyen Başevirgen, "Üreticilerimizin beklediği fiyat 2 dolar civarıydı.Yani asgari 17-18 liraydı. İktidarın belirlediği fiyat ise ne yazık ki 14 Lirada kaldı.
Gerçekle ilgisi olmayan rekolte tahmini ile bu fiyata zemin hazırlamaya çalıştıklarını söylemiştik. Üreticilerimiz, iklim koşullarından dolayı rekoltenin düştüğünü görüyorlar ve artan girdi maliyetlerini de hesaba katarak iktidardan ürününün ederini istiyorlardı. Gübreye bile yüzde 150 zam gelirken üzüme sadece yüzde 4 zam geldi. Üreticiler ne yazık ki yine umduklarını bulamadılar." Diye konuştu.
"Yerli çiftçinin zarar etmesine vicdanınız nasıl el veriyor!"
Dünya piyasalarında ürün azlığından dolayı 9 numaralı çekirdeksiz kuru üzüm fahiş fiyatlara satılırken, üreticinin malını zararına tüccara ve uluslararası sermayeye peşkeş çekmeye iktidarın gönlünün nasıl el verdiğini anlayamadıklarını söyleyen Başevirgen, "Cumhurbaşkanının dün yaptığı kabine toplantısı sonrası üzüm fiyatını açıklamaması, fiyatın bu kadar düşük olacağının işaretiydi. Bu fiyatlarla, önümüzdeki sene üzüm üreticisi üretimi bırakacak. Manisalı Tarım Bakanı yabancı çiftçiyi bırakıp artık kendi çiftçisini düşünsün." dedi.
"Bu fiyatlarla tüccar piyasayı baskılar"
Açıklanan fiyatın çok düşük kalması nedeni ile tüccarın daha da düşük fiyattan üzüm alacağını söyleyen Bekir Başevirgen, "Kimseyi mutlu etmeyen bu fiyatların altında alım yapmak için tüccarlar piyasaya baskılayacaktır.
İktidara sesleniyoruz. Lütfen üreticilerimizin yanında durun." Dedi.

Editör: TE Bilisim