Yudum Egemden ve Tohum Derneği, yabani zeytin ağaçlarını ekonomiye kazandırıyor Yudum Egemden ve Tohum Derneği, yabani zeytin ağaçlarını ekonomiye kazandırıyor
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’daki meclis üyeliği krizi ardından Ekim Ayı Meclis Toplantısı, Bülent Koşmaz Hizmet Binası Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Manisa TSO Başkanı Adnan Erbil’in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda meclis üyelerinin son günlerde yaşanan değişikliklere tepkili olduğu görüldü.
3 YENİ İSİM ATANDI
Manisa TSO’da 17 meclis üyesinin görevden düşürülmesi ardından Meclis Başkan Yardımcılığı, Hesap İnceleme Komisyonu ve Divan Katip Üyeliği’ne yeni isimler atandı. Yapılan seçimlerde Manisa TSO Meclis Başkan Yardımcılığı’na Tevfik Aslaner, Hesap İnceleme Komisyonu üyeliğine Ümit Türek ve Divan Katip üyeliğine Ayberk Aloğlu atandı.
YÖNETİMDEN DÜŞÜRÜLENLER TEPKİLİ
Gündem maddelerinin görüşülmelerinin ardından dilek ve temenniler bölümüne geçildi. Manisa TSO Yönetim Kurulu Üyeliği’nden düşürülen Murat Erbil, oda içerisindeki muhalif seslerin susturulmaya çalışıldığını söyledi. 3 gün önce yönetim kurulu toplantısı yapıldığını ancak kendisine görevden düşürülmesiyle ilgili herhangi bir şey açıklanmadığını belirten Murat Erbil, "Bugün meslek komitemizin toplantısını yaparken mail geldi. Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan ayrılmış bulunuyorsunuz diye. 1 saat sonra çıktık. Bazı arkadaşlar konuyu hemen öğrenmiş. Sen siyasi bir adamsın dediler. Onunla bir ilgisi yok dedim. Kimisi doğrucu davutsun dediler. Kimse bunun adamı şunun adamı demedi. Kiminin değişiyle olay bitmiyor, kimine göre kavga. Son 10 günde yaşananlar malum. Hepimiz sivil toplum kuruluşlarının başında gelen MTSO’nun seçilmiş üyeleriyiz. Gurur duyuyoruz.” dedi.
KOLTUK KAVGASI
MTSO içerisinde kavga ve tartışmaların eksik olmadığını belirten Murat Erbil, koltuk kavgasının odayı böyle bir noktaya getirdiğini savundu. Muhalif seslerin susturulduğunu öne süren Erbil, toplumun yararına yönelik herhangi bir toplantı düzenlenmediğini belirtti. Manisa TSO’nun güven ve kalite gibi konularda gerilediğini belirten Erbil, seçimle seçilen kişilerin seçimle gitmesi gerektiğini söyledi. Manisa TSO’da türlü ayak oyunları oynandığını kaydeden Murat Erbil, "Büyük insanların olaylarla, küçük insanların insanlarla uğraştığını düşünüyorum.” dedi.
"25 TOPLANTININ 21’İNE GELMEDİ"
Yönetim kurulu üyeliğinden düşürülen Murat Erbil’i eleştiren Manisa TSO Başkanı Adnan Erbil, “Yönetimden düşürülmesi bugün gerçekleşen bir durum. Genel sekretere bir yazı yazdım. Arkadaşımızın ticari faaliyeti bitmiş. Bu arkadaşı tutamam. 25 toplantının 21’ine katılmamış. Takdir sizin.” diye konuştu.
MECLİS BY-PASS EDİLMESİN!
Manisa TSO Meclis Üyesi Zihni Durmuş söz alarak, meclisin by-pass edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Üyelerle ilgili ihraç kararlarının meclise taşınması gerektiğini belirten Durmuş, "Başkanım sizi kutluyorum. Ancak niye bugün? Bu arkadaşlar bu şekilde yazıyla uyarılamaz mıydı? Size katılıyorum. 25 toplantının 21’ine katılmadıysa, ikaz almasına rağmense haklı. Geçtiğimiz dönemlerde lütfen meclisi bay pass etmeyin demiştim. Meselelere katılmadan meclise gidersek ‘el kaldır el indir güle güle’ yaparız. Arkadaşlar 'ben işimi 3 dakika için mi bırakıyorum' diyor. Başkanım, siz bu ihraç kararınızı meclise getirseydiniz daha güzel olmaz mıydı? Hukuksal açıdan doğru olabilir ama bunun vicdanen düzelmesi lazım. Benim yetkim, ben yaparım demek doğru değil.” dedi.
“DÜŞÜRÜLDÜĞÜMÜ SOKAKTAN ÖĞRENDİM"
Meclis üyesi görevinden düşürülen Tamer Akkal ise, Manisa TSO Başkanı Hayati Dolman’a sert eleştirilerde bulundu. Tamer Akkal, "Son 15 gündür sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Öncelikli olarak şahsım adına söylüyorum; mutlak suretle bizim hatalı olduğumuz yönler olduğunu biliyorum. Bir tebligat olayından bahsediliyor, benim elime tebligat geçmedi. Olayın duyulduğu ve basına aktarıldığı gün MTSO’dan bir arkadaş mail adresimi sordu. Yarım saat sonra meclis üyesi arkadaş aradı ve konuyu aktardı. Ardından gazeteci arkadaşlar aradı. İş yerine tebligat geldi mi diye sordum, gelmemiş. Biz gerekli uyarıları daha önceden arkadaşlarıma yaptık diyorlar. Bana böyle bir uyarı gelmedi. Bu konuda kanunen yetkilerin doğru olduğunu biliyorum ancak üslup hatası var. Biz görüşmeyen insanlar değiliz. Birbirimizin mekanına gider geliriz. Beni en çok yaralayan telefonla aramaması ve tebliğ etmemesidir.” diye konuştu.
"SAYI 15 DEĞİL!”
Meclis toplantılarına gelmeyen üye sayısının 15 kişiyle sınırlı kalmaması gerektiğini belirten Akkal, başkanların her zaman birleştirici olması gerektiğini savundu. Toplantılara gelmedikleri için suçlandıklarını ancak bunun nedenlerinin araştırılmadığını kaydeden Akkal, "Bu toplantılar layığıyla yapılıyor muydu? 3. başkanla çalışıyoruz. Ben yönetim kurulu değişikliklerini, üyelikten düşürüldüğümü sokaktan öğrendim. Sizce bu 15 arkadaş çok mu hatalı? Hangimize yönetim kuruluna gelmek için sordular? Yönetim kuruluna bu gelsin diye arayıp sorulan bir arkadaş var mı?” diye sordu.
“KRAL ÇIPLAK!"
‘Kral çıplak’ sözleriyle konuşmasını sonlandıran Tamer Akkal, "Hukuki çalışmalar başladı. Asla ama asla bu dönem mecliste bulunmayacağım. Yanlışlığı düzeltmek için başlıyorum. Kral çıplak diyorum. Dün bu oda nelerle anılıyordu. Güzellikle. Ama bu oda gürültülerle anılıyor. Ben yeniden kral çıplak diyorum.” ifadelerini kullandı.
“TUZ KOKMUŞTUR"
Manisa TSO Meclis Üyesi Gökhan Atılgan da kürsüde sert bir konuşma yaparak, yaşanan sürecin bir operasyon olduğunu söyledi. Odanın kişisel istekler doğrultusunda yönetildiğini ifade eden Atılgan, "Bu bir operasyondur. Odamız ciddiyetten uzak ve kişiye özel isteklerle yönetilmektedir. Şu anda meclis üyelerinin yanı sıra oda personelinde de bir tasviye olacağı konuşuluyor. Her şey bitti, sıra oda personeline geldi. Neden? bir yıl sonra seçim var. Tamer Akkal arkadaşımız çıkarken kral çıplak demişti. Ben de başka bir cümle eklemek istiyorum. Tuz kokmuştur.” şeklinde konuştu.
“ODANIN BU KADAR KÖTÜ YÖNETİLDİĞİNİ GÖRMEDİM"
Bir diğer meclis üyesi İdris Şendil ise, Adnan Erbil ve yönetiminin istifa etmesini istedi. Manisa TSO’nun merhum başkanı Bülent Koşmaz’ın odanın kilit taşı olduğunu ifade eden Şendil, “Bülent Koşmaz’ı daha öncesinde eleştirdim ama odanın bu kadar kötü yönetildiği bir yönetim görmedim. Bu odanın kilit taşı Bülent Koşmaz’dır. Bülent beyin olmadığı bir yerde bu yönetimler anlamını yitirmiştir. Biz yönetimdeki arkadaşları, divanı bilen kişileriz. 1,5 yıl önce bu kral çıplak kalacak, bu tuz kokacak dedik. Geçen sürede çok ciddi huzursuzluk olduğunu gördük. Meclis üyelerine ‘niye buraya gelmiyorsunuz’ diye soruyorsunuz. Biz de size soruyoruz. Neden gelsinler? Bu kavga ve dedikodu ortamına neden gelsinler?” dedi.
"İSTİFA EDİN!”
Şendil son olarak şunları söyledi, "İnsanları buraya kırbaçla değil, isteyerek getirtmemiz lazım. Ben Adnan Erbil’e teklif ediyorum. Bu meclisin yeniden çalışabilmesi için meclis yönetiminin değişmesi lazım. Arkadaşlar büyüklük yapsınlar, istifa etsinler, yeniden yönetim yapalım. Yönetim kurulundan rica ediyorum. Odanın önünü açın. Makam merakınızı bırakın. Bu koltuklardan ayrılın. Siz burada Bülent Koşmaz’ın hatrına duruyorsunuz. O burada yoksa sizin de olma anlamınız yok. Bugün Başkanvekili için nelerin konuşulduğunu biliyoruz. Bu yönetim kavga etmekten çalışmaya zaman ve mecal bulamıyor.”

Editör: TE Bilisim