Manisa'da yılın ilk erkenci kirazının üretildiği Sancaklı Bozköy civarındaki kiraz üreticisi yıllardır kiraz alım satım merkezi kurulması için çaba gösterdi. Yurtdışına yıllık 40 bin ton kiraz ihracatı yapan üreticiler modern alanların olmamasından dolayı tüccarın sıkıntı çektiğini ve ürünlerini pazarlayamaz hale geldiklerinden yakındı. Manisa'nın yeni Valisi Erdoğan Bektaş da soruna el atarak Şehzadeler Belediyesi işbirliği ile kiraz alım merkezinin yapılacağını söyledi. 

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ve AK Partili Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ile birlikte kiraz diyarı Sancaklı Bozköy'ü ziyaret etti. Kiraz tüccarları ve çiftçilerle buluşan Vali Bektaş, alım yerlerini gezerek tüccarlardan ve çiftçilerden kiraz üretimi ve ihracatı hakkında bilgi aldı. Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, bölgedeki 6 mahalle ile birlikte 1960 yılından itibaren kiraz üretimi yapıldığını ve kirazda marka haline geldiklerini dile getirdi. Yıllık yaklaşık 40 bin ton üretim yapıldığını ve bunun tamamının neredeyse Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini kaydeden Kabasakal, İstanbul'dan ve Türkiye'nin pek çok yerinden kiraz almak için tüccarların geldiğini anlattı. Nisan ayında başlayan kiraz hasadının artık son zamanlarını yaşadığını belirten Kabasakal, "Bizim en büyük derdimiz modern bir kiraz alım satım merkezinin olmamasıdır. 2011'den bu yana merkezi kurmak için uğraşıyoruz. 138 dönümlük bir arsayı bu merkezi kurmak için ayırdık. Ciddi bir üretim potansiyelimiz var. Tüccar buraya düzenli bir pazar yerimiz olmadığı için gelmiyor. Eğer bu pazar yeri yapılırsa bizim ihracatımız ve satışımız daha çok artacak. Çiftçinin üretim kapasitesini de arttıracağız" dedi. 

Kiraz üreticilerini dinleyen Vali Erdoğan Bektaş, pazarlama sorununa bir an önce el atacaklarını ve Şehzadeler Belediyesi, Şehzadeler Kaymakamlığı işbirliğinde kiraz alım satım merkezinin kurulacağını açıkladı. Vali Bektaş, "Kiraz üreticisi kendini tanıtmayı başarmış ancak bu faaliyetin modern şartlarda organize edilerek geliştirilmesi gerekiyor. Esnafın alım yapabileceği, üreticinin rahat şartlarda ürününü pazarlayabileceği bir tesis arzu ediliyor. Bugüne kadar yapılamaması gerçekten çok şaşırtıcı bir durum. Zor olan ürünü üretmek ve alıcıyı buraya getirmekti. Bundan sonrasında da daha kaliteli bir pazar yapacağız" diye konuştu. 

Vali Bektaş, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ve Kaymakam İsmail Çorumluoğlu kiraz alım satım merkezi için ayrılan 138 dönümlük araziyi inceleyerek kısa sürede hayata geçirilmesi için çalışma sözü verdi.
Editör: TE Bilisim